Nederland in Europese kopgroep met economische groei

De BV-Nederland start de machine weer op. Nederland komt weer op stoom.

Nieuwsbericht | 12-08-2016 | 10:26

De BV-Nederland start de machine weer op. Nederland komt weer op stoom. Niet dat de machine tijdens de vakantie stil staat. Maar gemiddeld gesproken draait de economische machine net op een wat lager toerental in de maanden juni, juli en augustus. En nu weer aan het werk. En hoe….

Een verder aantrekkende economie maakt dat we sneller uit de startblokken komen dan ooit. Een versnelde stijging van het aantal vacatures met de logistieke sector als koploper. Minder werkloosheid, waarbij ook de daling onder ouderen en langdurig werklozen structureel is. Minder ontslag- en ww-aanvragen, minder faillissementen, meer uitzendkrachten en meer vaste banen. In cijfers betekent dit: 6% werkloosheid, 230.000 nieuwe banen sinds 2014, 25.000 meer vacatures dan vorig jaar om deze tijd en 0,6% stijging van de economie in het tweede kwartaal. Daarnaast stijgt ook het optimisme van producenten en consumenten en zijn de prognoses positief. Allemaal goed nieuws lijkt me.

Toch brengen deze positieve geluiden ook nieuwe problemen met zich mee. In sommige sectoren wordt al weer over schaarste gesproken met name in de bouw. Het wordt steeds moeilijker om het juiste talent te vinden en te binden. Dit geldt voor flexibele en tijdelijke krachten maar ook voor het vaste personeel. Werkdruk neemt snel toe door grote te korten aan alles , tijd – mensen –grondstoffen.

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2016 met 0,6%. Daarmee zit Nederland flink boven het Europese gemiddelde van 0,3%. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015, nam de omvang van de economie toe met 2,3%. Het producentenvertrouwen is nu op het hoogste niveau in vijf jaar en draagt bij aan de sterke groei in investeringen: ten opzichte van het tweede kwartaal in 2015 stegen de investeringen met 7,6%. Ook de export en de consumptie dragen met een groei van respectievelijk 4.0% en 1,2% bij aan de groei. Deze groei zorgt eveneens voor verder herstel van de arbeidsmarkt. Het afgelopen kwartaal kwamen er 38.000 banen bij en de werkloosheid daalde met 16.000 personen. Dit blijkt uit de vandaag door het CBS gepubliceerde cijfers over het tweede kwartaal van 2016.

Minister Kamp van Economische Zaken: “Door hard te werken, innovatief te ondernemen en slim te investeren, is Nederland in staat gebleken al negen kwartalen op rij robuuste economische groei te realiseren. Nederland behoort qua groei tot de economische kopgroep van Europa, met een twee keer zo hoge kwartaalgroei als het gemiddelde in het Eurogebied. Ook naar de toekomst toe is er reden voor optimisme, ondanks de economische onzekerheden in de wereld, met name de Brexit. Zo is het goed te constateren dat Nederlandse producenten vertrouwen hebben in de toekomst en flink blijven investeren. Om de stevige groei te ondersteunen, zal het kabinet ook komend jaar werken aan financieringsmogelijkheden voor ondernemers, extra financiering voor innovatie en ruimte voor ondernemerschap.”

Kamp wijst ook op het voortdurende herstel op de arbeidsmarkt: “Steeds meer mensen vinden hun weg naar de arbeidsmarkt. In lijn met de economische groei, is er nu negen kwartalen sprake van banengroei. Steeds meer mensen vinden een baan, gaan aan de slag en dragen zo bij aan ons verdienvermogen van nu en in de toekomst.”

| archief bekijken